Nieuws

Films te zien in november

In november twee premières op IDFA en drie films op NPO2.

Voor de dans – Dedicated to dance: TV uitzending donderdag 12 november 23.00 uur NTR Uur van de Wolf op NPO2

Peter Delpeut, de vaste dramaturg van LeineRoebana, heeft een korte dansfilm over het repetitieproces gemaakt. De camera betrapt in de intimiteit van de dansstudio het ‘denkende repeteren’ van de dansers. De film is een choreografie van gezichten, een spel van blikken: introvert, ingespannen, vrolijk, geconcentreerd, intiem, extravert, uitdagend. Dit dansverhaal van de denkende danser kan volgens Delpeut worden gezien als een portret van een eigenzinnig dansgezelschap en een eerbetoon aan choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana.

Het uiterste middel-Vreemdelingen in bewaring: Première 13 november De Nieuwe Liefde Amsterdam & TV-uitzending dinsdag 17 november, 23.03-00.05  uur, Human 2Doc op NPO2

Voor het eerst heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie toestemming gegeven om maandenlang een camera toe te laten in Detentiecentrum Rotterdam. Vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, worden hier als ‘uiterste middel’ ingesloten om te worden uitgezet. De film geeft een onthullende inkijk in het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele ingesleten clichés in de beeldvorming over het Nederlandse uitzettingsbeleid.

Op vrijdag 13 november wordt de documentaire vertoond in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Aansluitend vindt een gesprek met deskundigen en publiek plaats over de actuele betekenis van vreemdelingenbewaring binnen het vreemdelingenbeleid. De avond wordt geleid door Bahram Sadeghi. Deze avonhd begint om 20.00 uur en er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Tegenpool (Opposites) Kids & Docs première 21 november 2015, (13.30-15.00 uur Tuschinski 2)

Tegenpool is een filmisch experiment dat de levens van twee vreemden met elkaar verbindt. Mayra, een elfjarige meisje uit Amsterdam-Noord, gaat op bezoek bij haar zelfbedachte tegenpool - een ex-gedetineerde. Ontdekt ze raakvlakken met deze vreemde, die verder gaan dan haar oorspronkelijke vooroordelen? En kunnen Mayra en haar tegenpool iets van elkaar leren? 

Na de première op het International Documentary Film Festival Amsterdam IDFA zijn er nog meerdere mogelijkheden om deze documentaire te zien. 

Welkom thuis: Première 23 november IDFA & TV uitzending donderdag 26 november 2015, 23.00 uur, KRO-NCRV 2Doc op NPO2 

Documentairemaker Frans Bromet vraagt zich in Welkom thuis af wat de oorzaak is van een vete die na de Tweede Wereldoorlog aan de joodse kant van zijn familie is ontstaan. In Israël hoopt Bromet meer te weten te komen. Terwijl hij daar de oorsprong van het familieconflict ontrafelt, ziet de filmmaker overeenkomsten  tussen zijn ruziënde familieleden en het Israëlisch-Palestijns conflict. Als een klein misverstand al leidt tot een generaties lang slepend conflict in zijn eigen familie, kunnen de grote problemen in het Midden-Oosten dan wel ooit worden opgelost? 

Op maandag 23 november gaat Welkom thuis in première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam IDFA. Eye 1 19:30 uur. Klik  hier  voor andere voorstellingen tijdens IDFA 2015.

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV