Nieuws

Stine Jensen wint prijs

Documentairemaakster Stine Jensen heeft de Gender Equality in Politics Contest 2013 gewonnen. Ze kreeg de prijs op donderdag 2 januari uit handen van de voorzitter van de Vrouwenpartij, initiatiefnemer van de wedstrijd die dit jaar voor het eerst werd gehouden.

De organisatie schrijft:

Misschien is het wel het meest gebruikte woord geweest in de media in 2013: de crisis. De les van de crisis is duidelijk en hard: er is een andere benadering nodig om nieuwe welvaart te creëren in Europa. Een benadering waarbij iedereen de kans krijgt om tot bloei te komen, ongeacht geslacht, geaardheid, leeftijd, gezondheid, afkomst of religie. Zowel de Nederlandse als de Europese grondwet is duidelijk: discriminatie mag niet. Toch vertaalt dit zich niet naar de praktijk. Een snelle blik op de samenstelling van het Europees Parlement wijst uit dat mannen en vrouwen nog lang niet gelijk vertegenwoordigd zijn. Er is dus geen sprake van gender equality. Dit is een gemiste kans voor Europa, omdat vrouwen vaak andere kwaliteiten en een andere visie hebben dan mannen. Vrouwen hebben ook andere behoeften en belangen, die nu niet goed naar voren komen in politieke besluiten. Dit belemmert vrouwen in hun mogelijkheden om tot bloei te komen.

Daarom heeft de Vrouwenpartij de journalistieke wedstrijd voor Gender Equality in Politics in het leven geroepen. Journalisten die deelnemen, leveren een belangrijke bijdrage aan de bewustwording rond gender equality. De vier genomineerden van dit jaar, Sarah Demologa, Stine Jensen, Lauren McCarthy en Janice Turner, hebben zich op een professionele en betrokken manier ingezet om gelijke toegankelijkheid hoger op de agenda te krijgen.

Inhoudelijk waren ze alle vier sterk, maar de krachtigste boodschap kwam van Stine Jensen. Met haar serie “Licht op het noorden” laat ze heel concreet zien welke invloed een ander beleid heeft op de kansen die mensen hebben. Jensen toont dat met de juiste wet- en regelgeving gelijke toegankelijkheid goed te realiseren is. Opvallend is dat ze voor haar documentaires een groot aantal mensen spreekt, van allerlei komaf. De gelijke toegankelijkheid waar ze over bericht past ze ook toe in haar eigen werk, wat resulteert in een heldere en breed gedragen blik op de samenleving. Juist dit aspect maakt haar de terechte winnaar van de Gender Equality in Politics contest 2013.

Kijk hier voor meer informatie over Gender Equality in Politics.

Licht op het Noorden bestaat uit 4 afleveringen die tussen 20 okt en 10 nov 2013 werden uitgezonden op Ned2. Licht op het Noorden werd geproduceerd door Selfmade Films in coproductie met VPRO en HUMAN.

Kijk hier voor meer informatie over de serie.

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV