Nieuws

ROTVOS op DVD

ROTVOS is onder andere te verkrijgen via Cinema Delicatessen, Bol.com en Wehkamp.

Rotvos vertelt over het spanningsveld rondom natuurbehoud in het dichtbevolkte Nederland; over de onvermijdelijke dilemma's van natuurbeheer en over de rol van de vos hierin. In 2002 werd de vos wettelijk beschermd. Het dier greep zijn kans en waar de vos vroeger door jagers in toom werd gehouden, verscheen hij op steeds meer plaatsen en vrat andere beschermde soorten op zodat in 2006 de jacht op de vos weer werd geopend.

Vossenonderzoeker Jaap Mulder werkt, als een ouderwetse trapper, in dit spanningveld. Als een spin in het web zit hij midden in de carrousel van jagers, terreinbeheerders en natuurbeschermers die worstelen met de soms dubbele moraal van de natuurbescherming. Zijn adviezen zijn voor de vos van levensbelang.

De film is een metafoor voor wat natuurbescherming in een zo dicht bevolkt land wel en niet vermag. Mag de vos, die van nature in ons land thuishoort, zelf bepalen of hij zich hier kan handhaven, of bepalen wij vanachter de tekentafel zijn lot? Is de vos, de natuur, sterker dan wij vermoeden? Heeft de vos ons tuk of is ie toch het haasje?

Rotvos werd op 19 september 2010 uitgezonden door de NCRV. Terug te kijken op uitzendinggemist.nl

© Copyright 2010 | Sjonic Digital Media BV